Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Perniön muovikassimuseo esittää: Vapaa Valinta!


  • Pertin Valinta 2 Hakaniemenkuja Helsinki, Uusimaa, 00530 Finland (kartta)

Perniön muovikassimuseo esittää: Vapaa Valinta! 27.4.-1.6.2024

Pertin Valinta, Hakaniemenkuja 2
Avoinna: ke-pe 12-18, la 11-15

Muovipusseja ja julisteita. Jari Koiviston piirtämää mainosgrafiikkaa vuosilta 1993-1996.

Muovikassimuseo on "museo, jota ei oikeasti ole olemassa." Kyseessä on dokumentaristi Timo ja Tarja Lapilan erikoinen harrastus, joka lähti käsistä. Museon kokoelmissa on kymmeniä tuhansia muovikasseja. Vapaa Valinnan värikkäät muovikassit muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden.

Vapaa Valinta oli Länsi-Suomessa toiminut halpakauppaketju, jonka myymälät sijaitsivat pääosin Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Pirkanmaan alueella. Vuonna 2000 Vapaa Valinnalla oli seitsemän myymälää Tampereella. Tokmanni-konserti osti Vapaa Valinnan vuonna 2004 ja vuoteen 2014 mennessä kaikki sen myymälät muutettiin Tokmanneiksi.

Jari Koivisto on kuvittaja ja mainostekijä, joka aloitti työuransa Wihurin tukkukaupassa vuonna 1979. Vuosien varrella polku kuljetti Imagent Oy:lle ja sieltä Mainostoimisto Planetille. 1990-luvun lama kaatoi kotimaisia mainosfirmoja ja raha alkoi olla tiukilla. Koivisto muistelee: ”Mietiskelin yhtenä mahdollisuutena vähittäiskaupan mainontaa, josta olin saanut kokemuksia jo Wihurin aikoina. Tuolloinhan eivät itseään kunnioittavat mainostoimistot koskeneet vähittäiskauppaan pitkällä tikullakaan, sillä tarjousmainonta ei ollut tarpeeksi hienoa. No, nälkä porsaan kotiin ajaa. Minä tein kolmen ilmoituksen spekulatiivisen sarjan Vapaa Valinnalle, halpamyymälälle, jossa itsekin välillä asioin. Esitin ideani toimitusjohtajallemme Pertti Säntille, joka sopi palaverin Vapaa Valinnan omistajien Juha ja Paula Malmisen kanssa. Ilmoitukset olivat siinä määrin tavallisuudesta poikkeavia, että monivaiheisten neuvotteluiden jälkeen yritys suostui kokeilemaan konseptiamme.” Vapaa Valinnan konseptiin kuului ilmoittelun lisäksi neljä kertaa vuodessa julkaistu tabloidilehti, myymäläjulisteet ja banderollit sekä muovikassit.

Näyttelyssä on esillä näitä neljään vuodenaikaan sijoittuvia muovikasseja sekä julisteita.

Avajaiset torstaina 25.4. klo 18.00
Esiintymässä Kalevi Suopursu

Aikaisempi tapahtuma: 10. huhtikuuta
Pertsa goes Noise