Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Pekka Airaksinen - Meditatiiviset maailmat


  • Pertin Valinta 2 Hakaniemenkuja Helsinki, Uusimaa, 00530 Finland (kartta)

Pekka Airaksinen: Meditatiiviset maailmat

Suomalaisen avantgarden ja elektronisen musiikin pioneerina tunnetun Pekka Airaksisen (1945-2019) kuvataidetta on harvoin julkisesti nähtävillä. Airaksisen tuotantoon kuuluu satoja tunteja sävellyksiä, useita konsertteja, kirjoituksia sekä satoja maalauksia. Näyttelyyn maalaukset on valinnut meditaatio-opettaja Maarit Vainio Airaksisen omasta yksityiskokoelmasta.

60-luvun lopulla Airaksinen toimi keskeisenä hahmona Helsingin underground-taiteessa. Aikanaan hämmennystä aiheuttaneet esitykset ja julkaisut Sperm-yhtyeen kanssa ovat nykyisin kansainvälisesti tunnettuja kulttiteoksia.

Airaksinen pysytteli julkisuudessa sivussa 70-luvun alusta lähtien innostuttuaan meditaatiosta ja buddhalaisuudesta. Vetäytyminen maaseudun rauhaan sekä meditaatioon keskittyminen eivät kuitenkaan tarkoittaneet säveltämisen tai maalaamisen vähentämistä. Päinvastoin, millä tahansa mittarilla mitattuna Airaksisen tuotanto on pakahduttavan laaja ja kattava. Kuulemattomia äänityksiä ja piilossa pysyneitä tauluja on lukemattomia.

Omistautuneena meditaation harjoittajana ja opettajana Pekka Airaksinen ammensi kaiken meditatiivisista maailmoista. Hän itse sanoi, että hänen maalauksensa ovat kalpeita aavistuksia siitä, mitä hän näkee meditaatiossa. Katsojalle Airaksisen taulut tarjoavat kuitenkin poikkeuksellisen kiehtovan yhdistelmän selkeyttä ja hämmentävää monimuotoisuutta. Yksinkertainen maalaustekniikka kärjistää taulujen asetelmia tehden niistä hyvin konkreettisia. Teokset näyttäytyvät ikään kuin tuttuna ja tuntemattomana samaan aikaan. Aivan kuten Airaksisen musiikkikin.

Näyttely on osa vuoden 2023 Alakulttuuripäivää ja sen toteuttamisen on mahdollistanut Perttu Häkkisen säätiö.

Näyttely avoinna ke-pe 14-16 ja la 11-15

Aikaisempi tapahtuma: 23. syyskuuta
Mental Alaska
Myöhempi tapahtuma: 21. lokakuuta
ATUG / TANELI LEONORA VILJANEN / MAIJU JOUPPI