Back to All Events

INSIDE OUTSIDE FINLAND – VIRTUAALINEN TAIDENÄYTTELY OODISSA


  • Keskustakirjasto Oodi Töölönlahdenkatu Helsinki, 00100 Finland (map)

INSIDE OUTSIDE FINLAND – on virtuaalinen teos, joka esittelee suomalaisen Outsider-taiteen historiaa, taiteilijoita ja taideympäristöjä interaktiivisena 360°-videokokemuksena. Teoksen oppaana toimii taiteilija Jani Leinonen, joka johdattaa kokijan virtuaaliselle kyläilylle Enni Idin taiteilijakotiin Padasjoelle, Veijo Rönkkösen patsaspuistoon Parikkalaan, sekä Helsinkiin Autismisäätiön studiolle ja Kalevi Helvetin liveperformanssiesitykseen.

Inside Outside Finland on esillä Helsingin keskustakirjasto Oodissa tammikuun ajan. Teokseen voi tutustua Oodin toisessa kerroksessa, sijainti on pelitila 3.

Paikalla on myös Outsider-taiteen-oppaita ma–pe klo 10–12 ja 13–15. Oppaat esittelevät IOF-teoksen lisäksi omaa taidetoimintaansa ja keskustelevat vierailijoiden kanssa outsider-taiteesta. Teoksen voi katsoa yksittäisinä episodeina, joiden kesto on 5-7 minuuttia. Teoksen kokonaiskesto on 30 minuuttia.

Outsider -taide Suomessa
Outsider-taide on pääsääntöisesti koulutetun taidemaailman ulkopuolella tehtyä taidetta. Suomalaisessa outsider-taiteessa on kolme pääsuuntausta: erityistaidetoiminta, nykykansantaide eli ITE-taide sekä mielenterveyskuntoutujien taide.

Suomessa on paljon kiinnostavia outsider-taideympäristöjä. Outsider-taide syntyy usein taiteilijan omassa elinympäristössä, kotona, taidestudioissa, jopa vankilassa tai sairaalassa.

Outsider-taidetoiminta edistää marginaalissa toimivien ihmisten osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia oman elämäntarinansa ja elinympäristönsä rakentajina.

Inside Outside Finlandin on tuottanut Donkey Hotel studio yhdessä Pertin Valinta Outsider-taidegallerian kanssa. Teos on tuotettu Avekin mediataidetuella yhteistyössä Autismisäätiön, Lyhty Ry:n, Kettuki Ry:n, Opetus- ja Kulttuuriministeriön, Parikkalan Patsaspuiston sekä Kellosalmi-Seitniemi-Virmailan Kyläyhdistyksen kanssa.

Outsider-taiteen opasapalvelun tuottaa Pertin Valinta yhteistyössä Kukunori ry.n Propellipäät - hankkeen kanssa. Projektin tavoitteena on luoda uusia kulttuurialan työtehtäviä erityistä tukea tarvitseville taiteilijoille.

Pertin Valinta & Donkey Hotel
Pertin Valinta on Outsider-taiteen asiantuntija ja välitystoimisto joka edustaa outsider-taiteilijoita - diagnoosin kanssa ja ilman. Pertin Valinta on Pertti Kurikan Nimipäivät - punkbändin perustama konsepti, jonka tavoitteena on edistää yhdenvertaisen ja monimuotoisen kulttuurin kehitystä erilaisten yhteistyöprojektien ja kampanjoiden avulla.

Donkey Hotel on helsinkiläinen tarinankerrontastudio, joka on erikoistunut virtuaalitodellisuuskokemusten luomiseen. Donkey Hotelin perustajat ovat palkittuja dokumentaristeja ja elokuva-alan ammattilaisia.

Inside Outside Finland -työryhmä
Opas: Jani Leinonen
Ohjaaja : Sami Jahnukainen
Käsikirjoitus: Sami Jahnukainen, Heini Merkkiniemi
Kuvaus: Márton Jelinkó
Äänisuunnittelu: Timo Piipponen
Musiikki: Lyhty Ry Musiikkityöpaja & Hannu Pikkarainen
Graafinen suunnittelu: Jenni Väre
Unity ohjelmointi: Samuli Rouvinen & Erik Zubkovski (Ticca Oy)
Unity tuotannon koordinointi: Arttu Ruismäki (Ticca Oy)
Tuotanto: Sami Jahnukainen / Donkey Hotel
Heini Merkkiniemi & Teuvo Merkkiniemi / Pertin Valinta

Lisätietoja
Heini Merkkiniemi / Pertin Valinta: heini.merkkiniemi@uniarts.fi
Sami Jahnukainen / Donkey Hotel: sami@donkeyhotel.fi


INSIDE OUTSIDE FINLAND is a creative virtual documentary that presents the history and six key artists of Finnish outsider art through interactive 360° videos. The visitors of this virtual exhibition are guided by Finnish contemporary artists Jani Leinonen. In his guidance, the viewers can visit Enni Id’s incredible artist residence in Padasjoki, Central Finland, Veijo Rönkkönen’s magical Statue Park in Parikkala, Easter Finland, Kalevi Helvetti’s live performance in Helsinki and the visual arts studio of Autism Foundation Finland. Each of the four episodes is approximately 7 minutes in duration and going through the entire exhibition takes about 30 minutes.

Inside Outside Finland is exhibited in Oodi until the end of January in the second floor, play space 3. From Monday to Friday 10–12 AM and 1–3 PM visitors can meet Outsider Art guides, who give the introduction to Finnish Outsider art and their own work and projects.

Outsider Art in Finland
Outsider art is a rather broad concept, that covers art created outside the established art scene. Outsider Art in Finland includes self taught (ITE) folk artists and artists with mental or physical disabilities and exceptional artistic abilities.

The tradition of outsider art in Finland is not very well known, but it’s scope has proven to be vast. There are hundreds of fascinating outsider art environments in Finland such as private homes, art studios, public and private institutions, villages, hospitals and prisons.

Outsider Art thrives from self expression, and is often a way of communication. It can help people to express themselves and connect with others. Importantly, one does not need to have academic training as an artist to engage in building identity, culture and society through art.

Inside Outside Finland is produced by Donkey Hotel studio and Pertti’s Choice Outsider art gallery, with the support of AVEK (Finnish promotion center for Audiovisual Culture), in collaboration with Autism Foundation Finland, Lyhty, Kettuki, Finnish Ministry of Education and Culture, Parikkala Statue Park and Kellosalmi-Seitniemi-Virmailan village society.

Pertti’s Choice & Donkey Hotel
Pertti’s Choice (Pertin Valinta) is a new Outsider art gallery and Agency in Helsinki, Finland. It was founded by a famous punk band Pertti Kurikka’s Nameday (Pertti Kurikan Nimipäivät, PKN) to promote cultural equality and diversity through collaborative projects and campaigns.

Donkey Hotel is a storytelling studio in Helsinki, Finland, founded by award winning filmmakers in 2014. The studio creates fictional and recreated factual worlds in virtual reality.

Inside Outside Finland - Crew
The Guide: Jani Leinonen
Director: Sami Jahnukainen
Script: Sami Jahnukainen, Heini Merkkiniemi
Cinematography: Márton Jelinkó
Sound Design: Timo Piipponen
Music: Lyhty Ry Musiikkityöpaja & Hannu Pikkarainen
Graphic Design: Jenni Väre
Unity programming: Samuli Rouvinen & Erik Zubkovski (Ticca Oy)
Unity production coordination: Arttu Ruismäki (Ticca Oy)
Production: Sami Jahnukainen / Donkey Hotel
Heini Merkkiniemi & Teuvo Merkkiniemi / Pertin Valinta

Contact
Heini Merkkiniemi / Pertin Valinta: heini.merkkiniemi@uniarts.fi
Sami Jahnukainen / Donkey Hotel: sami@donkeyhotel.fi