info.jpg
 
Idea tuli siitä, että mietittiin että tällaisen liikkeen perustamiseen olis mahdollisuus ja päätettiin että perustetaan oma liike, missä mäkin oon osakkaana. Sehän on niinku hienoa, että meidän firma Daatso Oy on tässä liikkeessä ja on kivaa olla töissä Pertin Valinnassa. Mä teen täällä radio-ohjelmia, myyn levyjä, ja soitan musiikkia mun frendien kaa.
— kari aalto

MISTÄ KAIKKI ALKOI? Pertin Valinta sai alkunsa kun Pertti Kurikka jäi eläkkeelle ja bändi lopetti keikkailun. Bändin managerit, Teuvo Merkkiniemi ja Kalle Pajamaa kysyivät, mitä haluatte tehdä seuraavaksi. ”Kivijalkakauppa”, oli kundien vastaus. Sen enempää aikailematta homma laitettiin käyntiin. Tiimi vahvistui vielä kahdella rautaisella ammattilaisella, kun Heini Merkkiniemi ja Liisa Tolonen lähtivät mukaan kehittämään toimintaa.

Pertin Valinnan avajaisia juhlittiin 24.4.2018. Tupa oli täynnä.

 
 
Kalevi_kroko.jpg
 
 

PERTIN VALINTA on ensimmäisen toimintavuotensa aikana ehtinyt olla monessa mukana. Uusi brändi ja toiminta on otettu ilolla vastaan ja uudet kumppanuudet ovat avanneet Outsider-kentän artisteille pääsyn upeisiin tuotantoihin ja tapahtumiin. Lähtökohdat toiminnan käynnistämiselle ovat lupaavat, sillä suomalaisen outsider-taiteen kentällä on tehty urauurtavaa kehitystyötä jo pitkään. Kehitys on johtanut siihen, että meillä on kansainvälisesti kiinnostavia taiteilijoita, jotka raivaavat nyt tietä myös uusille kulttuurin tekijöille. Vuoden kohokohtiin kuuluvat Kalevi Helvetin debyytti Outsider Art Fair.lla New Yorkissa, Sam Heatin Blue Moments albumin julkaisu ja esiintyminen Lontoossa, sekä MC KOOn keikka Golden Concert- tapahtumassa Japanissa.

SEKOTAVARAKAUPAN tuotteet ovat löytäneet vastuullisia kulttuurin kuluttajia sekä omassa kaupassamme, että lukuisissa messu- ja myyntitapahtumissa. Tarinat tekijöiden takana kiinnostavat. Upeita, laadukkaita tuotteita on myynnissä tuottajilta eri puolelta Suomea ja uutta tulee jatkuvasti lisää. Pyrimme pitämään tuotteiden hinnoittelun maltillisena, sillä meille on tärkeää, että tuotteet ovat kaikkien saavutettavissa. Jokainen uusi asiakas on suuri ilo, sillä tuotto ohjataan takaisin tekijöilleen sekä toiminnan kehittämisen kautta että työllistämällä erityisryhmiä ja muita osatyökykyisiä.

GALLERIASSA on nähty jo neljä erilaista näyttelyä, jotka kaikki juhlistavat erilaisuutta omalla tavallaan. Näyttelytuotannossa olemme pyrkineet nostamaan esille erityisesti taiteilijoiden elämäntarinat, ja työllistämään erityisryhmiä uusissa tehtävissä; taiteellisen sisällön suunnittelussa, kuratointitiimissä ja näyttelyiden ripustamisessa. Toivomme näyttelyiden tuovan yhteen erilaisia ihmisiä ja yleisöjä, joilla on ilo ja vapaus myös tehdä toisin, kokea ja oppia uutta toisiltaan. Iloksemme olemme saaneet alusta alkaen toimia yhteistyössä omaleimaisten taiteilijoiden ja muiden huippuammattilaisten kanssa.

TAPAHTUMIEN tuotannossa haemme uusia yleisöjä ja yllättäviä kohtaamisia. Ensimmäisen vuoden aikana olemme tuottaneet 8 tapahtumaa ja olleet mukana 32 tapahtumassa Suomessa, USA.ssa, Belgiassa, Venäjällä, Ruotsissa ja Tšekissä. Uudet kumppanuudet, tuotannon tavat, teknologiat, mediat ja ympäristöt tuovat erityiset tarinamme globaalin yleisön ulottuville ja synnyttävät uutta yleisöä taiteen ja kulttuurin kentälle.

Tapahtumat tuottavat aina myös uusia ideoita ja kumppanuuksia. Ydintiimimme toimintamalli on kehittynyt pitkäaikaisessa yhteistyössä joustavaksi ja tehokkaaksi ja siksi meidän on helppo tarttua nopeasti hyviin ideoihin. Hyvä esimerkki on Inside Outside Finland- teos, jonka idea syntyi Pertin Valinnan avajaisissa ja tuotanto käynnistyi saman tien. IOF edustaa uutta tapaa kertoa tarinoita ja tuoda esiin ainutlaatuisia taideympäristöjä.

VAIKUTTAVUUS Pertin Valinta tukee monimuotoisen kulttuurin kehitystä, osallisuutta ja luo uusia mahdollisuuksia marginaalissa toimiville ryhmille. Yhdenvertainen kulttuuri ja kulttuuristen oikeuksien toteutuminen tarkoittaa meille osallisuutta ja kulttuurin saavutettavuutta, mutta myös oikeutta suuriin unelmiin ja rohkeisiin kokeiluihin. PKN.n kyydissä kaikki tapahtuu tietenkin edelleen punk-asenteella.

Pertin Valinnan toiminnassa seuraamme sekä kulttuurista, sosiaalista että taloudellista vaikuttavuutta. Välittäjätoiminnan käynnistäminen on jo sinänsä vaikuttavaa, sillä se merkitsee uuden rakenteen luomista, uusia toimintamalleja ja tekijöitä, jotka yhdistävät marginaalissa toimivat tekijät ja uudet yleisöt. IOF-teos ja 2019-2020 kiertue tulevat tavoittamaan viestinnässään yli miljoonan henkilön yleisön osana erilaisia tapahtumia USA.ssa, Euroopassa ja Suomessa. Kiertueen tapahtumat tarjoavat runsaasti positiivista näkyvyyttä myös sponsoreille ja verkostokumppaneille.

Yhteiskunnallinen vaikuttavuus on monen eri tekijän summa ja yhteistyön tulos. Jatkossa tulemme tukemaan entistä vahvemmin esimerkiksi osatyökykyisten työllistymistä, yhteiskunnallista yrittäjyyttä ja rakentamaan yhteistyötä yli rajojen. Aiomme keskittyä enemmän myös alueelliseen vaikuttamiseen. Se tarkoittaa meille yhteistä kehittämistä Konepajan alueella, mihin on syntymässä hyvää vauhtia kiinnostava kulttuurialan keskittymä. Olemme jo nyt aktiivisesti mukana kaupunkikehittämisessä ja järjestämme erilaisten taide- ja musiikkitapahtumien lisäksi työpajoja ja kehittämistilaisuuksia, joissa suunnitellaan uusia palveluja niin kaupunkilaisille kuin turisteillekin. Tulevaisuuden visioissa Pertin Valinta esittelee kansainväliselle yleisölle erilaisen Helsingin ja Suomen, täynnä yllättäviä elämyksiä.

KUMPPANIT ja VERKOSTO

Pertin Valinnan taustayhtiönä on Daatso Oy, joka on PKN bändin perustama yhtiö. Pertin Valinnan koti on Lyhty ry.n tiloissa, missä Pertin Valinta toimii läheisessä yhteistyössä Lyhty ry.n kulttuuripajojen kanssa. Yhteistyö on erittäin luontevaa, sillä PKN on perustettu Lyhdyn Musiikkipajalla.

Pertin Valinta koordinoi Lyhdyn kulttuuritoimintaa ja tapahtumien tuotantoa. Lyhdyn Kulttuuripajoissa työskentelee lahjakkaita kehitysvammaisia kulttuurin tekijöitä median, käsityön, kuvataiteen, musiikin aloilta. Kivimedian ja Luovillan pajalaiset vastaavat kaupan toiminnasta ja päivittävät Pertsan somekanavia. Lyhdyn taiteilijoiden taidetta ja käsitöitä on myynnissä Pertin Valinnan sekotavarakaupassa ja muusikoiden keikat löytyvät ohjelmatoimistossa.

Pertin Valinta kehittää toimintaansa yhteistyössä valtakunnallisen ja kansainvälisen asiantuntijaverkoston kanssa. Yhteistyökumppaneita yhdistää halu edistää yhteiskunnan marginaalissa elävien ihmisten asemaa, osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia. Opetus- ja Kulttuuriministeriö tukee kehittämistyötä. Välitystoiminnan kehittäjäkumppanit ovat Lyhty ry, Kettuki ry, Kukunori ry, New Beat ja Donkey Hotel Oy.

Uusia kumppanuuksia syntyy kiinnostavien projektien kautta. Erityisen iloisia olemme kumppanuudesta Muusikkojen liiton kanssa, joka lähti tukemaan yhdenvertaisen musiikkialan kehitystä kanssamme. Kiitämme kaikkia yhteistyötahoja tähän astisesta tuesta ja odotamme innolla mitä kaikkea tulevaisuus tuokaan tullessaan!