musiikki.jpg
 
Minä voin sanoa että Pertti on hyvä kitaristi ja Kari on hyvä laulaja
ja Sami on hyvä basisti ja minä olen maailman paras rumpali.
— toni välitalo
 
 

PERTIN VALINNASSA KUHISEE. Joka puolella soi erilainen musiikki; soul, iskelmä, jazz, reggae, rock, punk, heavy metal jne. Jostain kuuluu runoutta ja jostain pianolla säveltämistä, toisaalla soi lastenlaulut ja toisaalla virret.

Lyhty ry:n musiikkityöpajasta on lähtöisin tunnettuja artisteja ja bändejä joita Pertin Valinnalla on kunnia edustaa; Euroviisuistakin tuttu, jo uransa päättänyt Pertti Kurikan Nimipäivät, kaksi omaa albumia julkaissut Kalle Salonen, kuvataiteilija ja runoilija Kalevi Helvetti. Monesta tullaan kuulemaan. Musiikkityöpajassa säveltää, sanoittaa, treenaa ja äänittää myös runoilija ja kokeellisen musiikin esittäjä Dimitri Baltzar, reggae-artisti Kari Matti Alias Aalto, lastenlaulu-duo Hassut Tassut, iskelmäyhtye Taikasydän, Jutta Tahvanainen, uuden musiikin säveltäjä Sam Heat, avantgardekitaristi Marja Heimonen, sekä rockyhtye Bergenstein. Luomistyö on jatkuvaa ja monesta suunnasta ammentavaa.

Pertin Valinnan musiikkitarjonta on siis yhtä monipuolinen kuin sen artistitkin. Ja kuten Kalle Salonen freejazz trion facebook-sivuilla sanoo: ”Olemme vapaita, ottakaa meidät – we are free, take us, Organ Free!”

 
bändit.jpg
KALLE SALONEN / © Pekka Elomaa

KALLE SALONEN / © Pekka Elomaa

 

KALLE SALONEN

Joskus hyvää täytyy odottaa, ja vaikka se olisikin aivan silmien alla, saattaa se olla hyvin piilotettu. Tämä kuvaa jokseenkin hyvin Kalle Salosen uraa kun Kulttuurityöpaja Valon ohjaaja Teuvo Merkkiniemi tapasi hänet ensimmäistä kertaa. Tällöin Kalle työskenteli pesulassa. Hän viihtyi työssään, koska pesukoneista kuului mielenkiintoisia ja jännittäviä ääniä.

Myöhemmin Merkkiniemelle valkeni, että hän oli törmännyt äärettömän lahjakkaaseen Hammond-taituriin, jazz-, funk-, soul- ja blues-virtuoosiin joka oli soittanut Hammond-urkuja kaksivuotiaasta lähtien. Kallen ensikosketukset soittamiseen olivat hänen isänsä sylissä.

Vuodesta 2012 lähtien Kalle on johtanut omaa yhtyettään. Hän on bändin kantava voima ja sydän. Viimeiset vuodet Kalle on tehnyt tiivistä yhteistyötä yhtyeen tuottajan ja rumpalin Hannu Pikkaraisen kanssa ja kaksikko on työstänyt musiikkia yhdessä suurella intohimolla. Kalle Salonen band ottaa vaikutteensa funkista, jazzista ja rhythm and bluesista. Salonen johtaa yhtyettään vahvoilla sävellystaidoilla ja pettämättömällä musiikillisella tyylitajullaan. Hannu Pikkarainen kuvaa artistia seuraavanlaisesti: ”Aloimme jammailla, soittaa Kallen biisejä ja improvisoida. Soitimme free jazzia, funkkia ja bluesia. Ymmärsin että olen tuottamassa ennenkuulumattoman lahjakkaan ja rohkean taiteilijan musiikkia; artistia jolla on sanansa sanottavana ja erinomaiset sävellystaidot.”. Kallen loputon rakkaus musiikkiin ajaa häntä eteenpäin luomaan omistautunutta musiikkia yli genre-rajojen. Yhtyeeltä on ilmestynyt kaksi pitkäsoittoa: Cat Slide ja Barracuda Man.

Lisätietoja: kallesalonen.com

 
MC KOO

MC KOO

 

MC KOO

MC KOO on Helsinkiläinen 27-vuotias räppäri. Hän ei ole antanut kehitysvammaisuuden hidastaa eikä haitata urapolkuaan, vaan on tehnyt musiikkia täydestä sydämestä jo 12 vuotta.

MC KOO julkaisi debyyttialbuminsa "KOON MAAILMA" huhtikuussa 2017 ja sinkkujulkaisut "Kuuma Mimmi" ja "Kolamies" ovat keränneet satojatuhansia kuunteluita suoratoistopalveluissa. Musiikkivideoita on niin ikään katsottu YouTubessa yhteensä yli 650 tuhatta kertaa. MC KOO sanoittaa biisinsä itse Rap-tukihenkilö Lossi T: n avustamana ja tuotannosta vastaavat tunnetut suomalaiset tuottajat kuten muun muassa 6mäki (Tre Funk III, Horse Attack Sqwad), Xmies (Lyömättömät, Freerap) sekä Leo G (Aarnikotkat).

MC KOON keikat ovat täynnä energiaa ja KOO ottaa yleisönsä mukaan heti ensimmäisestä biisistä alkaen, ja hyvien vibojen ilotulitus lopuu vasta kun viimeinen biisi on vedetty. MC KOON livekattaukseen kuuluvat itse maestron lisäksi vokalisti Lilli Aro sekä biitit ja efektit soittava tuplaaja Lossi T.

 
 

ORGAN FREE

ORGAN FREE on Kalle Salosen menevän jazzin ja vapaamman ilmaisun projekti. Salonen on vienyt virtuositeettinsa Hammond-urkujen lisäksi erilaisiin syntetisaattorimaailmoihin. Esikuvina ovat muun muassa Peter Brötzman, Paal Nielsen Love, Ken Vandermark, Mats Gustavsson ja Evan Parker. Kalle Salonen on omin sanoin astunut avaruuden, psykedelian, poreilun ja ilon maailmaan. Organ Free on trio jossa rummuissa on Hannu Pikkarainen, trumpetissa Antero Priha ja koskettimissa Kalle Salonen.

Olemme vapaat – ottakaa meidät Organ Free!

SAM HEAT

SAM HEAT on lauaja/lauluntekijä joka tunnetaan erityisesti Pertti Kurikan Nimipäivien basistina, Sami Helteenä. Sami on äänittänyt jo vuonna 2013 jazz-kasetin ”Just a Standard Guy”  Sami Helle Quintet -nimisen yhtyeen kanssa. Kasetti julkaistiin lopulta vuonna 2016 ja myytiin lähes loppuun PKN:n viimeisellä keikalla.

Tämän jälkeen Sami perusti bluesbändin nimeltä Sam Heat and His Blue Kings joka äänitti useita biisejä. Yksi biisi julkaistiin vuonna 2017 heinolalaisella kokoelmakasetilla “Bad Sauna”, muut biisit odottavat hyllyllä. Sami kirjoitti kaikki Sam Heatin lyriikat, sävellyksistä vastasi Hammond-urkuri Kalle Salonen. Kunnes Samia pyydettiin itse säveltämään sanoituksensa “Rally is my favourite sport I love the cars and the speed”. Hän teki työtä käskettyä ja klassikko oli syntynyt. Sami piti lopputuloksesta niin kovin että päätti tiputtaa bändinsä pois ja jatkaa nimellä Sam Heat.

Sam Heat kirjoittaa sanoitukset sekä sävellykset itse. Hän soittaa pianot jonka lisäksi biiseissä on säestävä kosketinsoittaja. Sanoitukset Sam Heat kirjoittaa rehellisesti hänelle tärkeistä asioista, vailla ironiaa tai huumoria. Sam Heat ei sävellä kuten muut, eikä kukaan muu pysty säveltämään kuten Sam Heat. Sam Heat on tulevaisuus.

”Kappaleet tulevat sydämestä. Ne ovat rehellisiä elämäntarinoita. Tästä lähtien musiikkini tulee kertomaan elämäntarinaani, joko tämänhetkistä  tai jo elettyä elämää”.

 
TAIKASYDÄN / © Pekka Elomaa

TAIKASYDÄN / © Pekka Elomaa

 

TAIKASYDÄN – Rakkaudesta ja rakkaudesta musiikkiin

TAIKASYDÄN on monen vuoden rakentelun tulos. Taikasydämen perusti Niila, nuori kevyen musiikin ystävä. Silloin Taikasydän soitti modernia sähköistä popmusiikkia. Rumpaliksi bändiin otettiin Toni Välitalo ja muut soittajat vaihtuivat tiheään tahtiin. Tonilla oli toinenkin bändi, kuuluisuutta myöhemmin niittänyt Pertti Kurikan Nimipäivät.

Kun Pertti Kurikan Nimipäivät meni ensimmäiselle ulkomaankiertueelleen Saksaan vuonna 2010, Niilasta palkattiin bändin roudari. Yhteistyö sujui hienosti, kunnes kaverusten työpaikkaan tuli nuori laulajatar töihin. Niila ja Toni rakastuivat. Eivät toisiinsa vaan Juttaan. Tähän uuteen nuoreen laulajattareen. Niilan ja Tonin ystävyyssuhde kariutui ja Jutta empi miesten välillä.

Niila erosi Pertti Kurikan Nimipäivien roudaustehtävistä, loukaten bändiä, paitsi Tonia joka oli tyytyväinen tilanteeseen. Jutta kuitenkin valitsi sulhasekseen Niilan. Elämän kulkiessa eteenpäin, toiset suhteet kestävät, toiset päättyvät. Jälkimmäinen tapahtui myös Niilan ja Jutan suhteelle, ja Niila jätti jo telakalla olleen Taikasydämen kokonaan. Nykyään Niila on vakituisessa työssä sekä onnellisessa parisuhteessa.

Myöhemmin Pertti Kurikan Nimipäivät lopetti toimintansa ja Tonin oli saatava aktiivinen bändi. Tähän mennessä työpaikalle oli tullut taas uusi nuori ja lupaava iskelmälaulaja Arttu Mäenpää. Tonin ympärille kasattiin vanhaa humppaa, tangoa, valssia, iskelmää ym. soittava bändi. Urkuihin ja haitariin valittiin vanha tuttu, Tonin lapsuudenkaveri Kalle Salonen, joka oli omalla urallaan julkaissut kaksi funkahtavaa albumia.

Laulajaksi tulivat Arttu Mäenpää sekä Jutta Tahvanainen. Nimi oli jo valmiina. Taikasydän oli noussut tuhkastaan!

Rakkauskin leimahti uudestaan; tällä kertaa Jutta valitsi Tonin.

 
 

KARI MATTI ALIAS AALTO

Saba-daba-dub-a-daba lauletaan tulevan kesähittibiisin kertosäkeessä. Biisi on reggae-artisti Kari Matti Alias Aallon omaa tuotantoa. Pertti Kurikan Nimipäivistäkin tuttu laulusolisti on lapsesta asti
rakastanut rentouttavaa ja rauhallista reggae-musiikkia. Yksi hänen ikisuosikeistaan on Bob Marley and the Wailers. Karin reggae on suomenkielistä ja hän on työstänyt biisejä yhdessä
tuottaja Hannu Pikkaraisen kanssa. Kari Matti Alias Aalto äänittää parhaillaan esikoisalbumiaan jonka olisi tarkoitus ilmestyä vuoden 2019 kesään mennessä. Karille kasaillaan myös livekokoonpanoa joten keikoilla nähdään!

 
BERGENSTEIN

BERGENSTEIN

 

BERGENSTEIN

Vuonna 2018 perustettu Bergenstein on helsinkiläisen laulaja-lauluntekijä Antti Vuorikiven johtama rajua taiderokkia esittävä yhtye. Vuorikiven säveltämät ja sanoittamat kappaleet ovat todentuntuisia, surrealistisin vivahtein höystettyjä tarinoita elämän iloista, suruista, rajuudesta ja kauneudesta. Terävällä riimikynällä ja kielipäällä siunattu Vuorikivi aloitti laulujen kirjoittamisen jo teini-ikäisenä, mutta Bergensteinin perustamisen myötä Vuorikivi kokee saavuttaneensa uuden tason tekstittäjänä ja säveltäjänä.

 
MARJA HEIMONEN

MARJA HEIMONEN

 

MARJA HEIMONEN

”Mä osaan säätää ja improvisoida”.

MARJA HEIMONEN on 28-vuotias kitaristi ja syntetisaattoritaiteilija. Marja on soittanut kitaraa pienestä asti, ja käy aktiivisesti soittotunneilla Keskisenuudenmaan musiikkiopistossa. Marja liittyi Lyhty ry:n Musiikkityöpajan toimintaan vuonna 2015 ja aloitti heti soolomateriaalin säveltämisen.
Musiikissa oli vahvasti ambienttiset elementit mukana. Soundimaailma oli syntetisaattorin arpeggiaattorissa sekä kitaran delay-pedaaleissa. Näillä elementeillä muodostui Marja Heimosen psykedeelinen maisema. Marjan musiikki on rohkeaa, kokeilunhaluista, mielenkiintoista, mutta
silti rauhallista. Jokainen hetki ja esiintyminen on uniikki. Marjan musiikin kantava teema onkin improvisointi ja äänimaailman luominen. Vakiintunutta genreä ei ole, sillä biisit vaihtelevat modaalisesta jatsista elektroniseen ambienssiin. Marja Heimonen soittaa myös vakiokitaristina mm. Dimitri Baltzarin kokoonpanoissa.

 
HASSUT TASSUT

HASSUT TASSUT

 

HASSUT TASSUT

PKN on hajonnut mutta se ei estänyt Tonia ja uusia bändejä. Hassut Tassut Duo sai alkunsa Syksyllä 2018 kun Eeva Lusenius tuli Lyhtyyn päivätyöhön. Toni Välitalo soitti rumpuja Lyhdyn takahuoneessa ja Eeva istahti pianon ääreen ja alkoi laulamaan ja soittamaan Fröbelin Palikoita. Se oli sitten siinä; uusi kokoonpano oli syntynyt.

Hassut Tassut esittävät tunnettuja lastenlauluja ja tekevät myös omaa materiaalia. ”Aluksi Duon nimi oli Lastensydän koska me ollaan lapsenmielisiä. Tykätään lastenlauluista ja kuunnellaan niitä vieläkin.”, kertoo kokoonpanon kosketinsoittaja Eeva Lusenius. Hassut tassut nimi tulee duon mukaan kappaleesta Faaraon Kissa. ”Faaraon kissalla on hiekkapaperitassut. Kun niitä kokeilee ne kutittaa.”, kommentoi Eeva. 

Duolla on suunnitelmissa levyn teko ja aktiivinen keikkailu.